L’objectiu d’aquest tutorial és facilitar la utilització i gestió de les pàgines web als meus clients. Per aquest motiu, les eines que explicaré són les bàsiques del panell d’administrador d’un usuari del tipus ‘Editor’. No hi trobaràs en aquesta categoria el manual d’ús d’eines avançades de WordPress..

Una entrada (o post) és el tipus de contingut bàsic de qualsevol bloc i consta d’un text, que acostuma a tractar sobre un tema concret –sol constar d’una introducció, un nus i un desenllaç– i pot ser classificat mitjançant categories i etiquetes. Això que estàs llegint ara mateix, és una entrada de bloc.

L’apartat d’entrades és el primer del menú, just a sota de l’escriptori. Si poses el cursos sobre aquesta opció, veuràs que s’obre un sumbenú amb 4 apartats:

 1. Totes les entrades
 2. Afegeix nova
 3. Categories
 4. Etiquetes

1. Totes les entrades de WordPress

Manual WP smartz.es: Las entradas en WordPress

Diferents estats en els que pot trobar-se una entrada de WordPress.

En aquest apartat veuràs el llistat d’entrades que has escrit anteriorment a la teva pàgina de WordPress.

Tot i que normalment les entrades seran de dos tipus (publicades i esborranys), aquestes poden tenir els següents estats:

 • Post publicat: Aquesta entrada està publicada al bloc de la pàgina i hi pot accedir qualsevol. Això que estàs llegint n’és un exemple.
 • Esborrany: Encara no s’ha publicat. Molt útil si has començat a escriure un post i no has tingut temps d’acabar-lo.
 • Pendent de revisió: Igual que l’esborrany, aquesta entrada no ha estat encara publicada a la pàgina. Molt útil si en la teva pàgina hi ha redactors i revisors de continguts. En aquest cas, el redactor deixarà la seva entrada pendent de revisar i el revisor la publicarà o en programarà la seva publicació quan estimi oportú.
 • Protegida amb contrassenya: Aquesta entrada ja ha estat publicada però només es pot accedir al seu contingut introduint-hi la contrassenya que li ha assignat l’autor.
 • Privada: Només hi tenen accés els usuaris enregistrats i amb permís de publicar a la pàgina.
 • Entrada programada: Aquest post ja està llest per ser publicat, però se li ha assignat una data i hora per la seva aparició en el bloc..

Funcions disponibles a ‘Totes les Entrades’

A dalt d’aquesta pantalla hi tens un menú amb filtres per veure les entrades en funció de l’estat en que es troben o per filtrar-les per data o categoria. En aquest menú només hi apareixen els estats que estan sent utilitzats; és a dir, si tens totes les entrades publicades, no hi apareixerà cap filtre per triar esborranys o pendents de revisió. El mateix passa per les dates o les categories.

A la dreta hi tens el cercador bàsic al que pots buscar les teves entrades a partir d’una paraula clau. Això és molt útil si tens moltes entrades i vols trobar-ne una d’antiga.

Visualització de les entrades

Per últim, a dalt a la dreta hi tens una pestanya que indica ‘Opcions de pantalla‘.

Manual WP Smartz: Opciones de pantalla panel de WordPress

Modifica la visualització del panell des de la pestanya de ‘Opcions de pantalla’.

Aquesta pestanya apareix sempre i serveix per gestionar la visualització de continguts en cadascun dels apartats del teu panell d’administració de WordPress. En el cas de la pàgina a la que et trobes, et dona l’opció de mostrar o ocultar etiquetes, data i altres paràmetres de les entrades per que tinguis la major comoditat a l’hora de veure-les al panell. Organitza-ho segons creguis que et pot ser més útil.

També et pot ser d’utilitat canviar el nombre d’elements per pàgina, en el cas que tinguis moltes entrades i no vulguis veure-les de 20 en 20.

Aquests filtres únicament s’aplicaran en aquesta pantalla. Si vols modificar les opcions de visualització de qualsevol altra secció del teu panell de WordPress, hauràs d’entrar en aquesta pestanya des de la pantalla en qüestió.

2. Afegir nova entrada en WordPress

manual-uso-panel-wordpress-smartz-nueva-entrada-post

Pantalla de redacció d’una nova entrada a WordPress.

El segon element del menú d’Entrades és el d’afegir-ne una de nova. També pots accedir-hi des del llistat de posts de l’apartat anterior; hi tens un botó per afegir-ne a dalt a l’esquerra.

La visualització d’aquest apartat pot variar en funció de la plantilla que utilitzis al teu web i les extensions que hi tinguis instal·lades. En aquest tutorial explicaré el més bàsic.

Aquesta pàgina consta de dues parts: La principal, que ocupa el 80% esquerre de la pantalla i la secundària (no per això menys important), que és la columna de la dreta.

A la part principal hi trobaràs 3 apartats importants: Títol, contingut i extracte.

Si no veus algun dels apartats que t’explico en aquest tutorial, recorda dirigir-te a dalt a la dreta a ‘Opcions de pantalla’. Segurament ho tinguis desactivat.

Títol, extracte i contingut d’un post de WordPress

El títol no té molt a explicar. És això, ni més ni menys. Obligatori posar-lo.

El contingut consta d’un editor de textos avançat tipus Word, que et permetrà escriure el teu post podent afegir-hi títols secundaris, fotografies, paraules en negreta o en cursiva, així com tot el que estimis necessari a la redacció del teu article.

L’extracte és el resum de la teva entrada. Per que et facis una idea, és el titular que apareix sota el títol d’una notícia quan llegeixes la portada d’un diari digital. No ha de tenir més de 2 o 3 línies i ha de ser descriptiu.

Categories i etiquetes d’una entrada de WordPress

En aquest apartat hi trobaràs ‘Publicar’, ‘Format’, ‘Categories’, ‘Etiquetes’ i ‘Imatge destacada’.

A la secció de publicar, hi tens les opcions de les que et parlava al principi d’aquesta entrada, per seleccionar si vols publicar-la, desar-la com un esborrany o si prefereixes programar-la per publicar-la més endavant.

Manual de WordPress Smartz: Imagen destacada de un post de WP

Pantalla de pujada d’imatges des del panell d’administració de WordPress.

El format de l’entrada aporta una major comoditat si en lloc d’escriure un article, vols publicar un vídeo o una fotografia, per exemple. Amb el format estàndar pots fer-ho tot, així que no m’extendré en aquest apartat.

A les categories pots seleccionar les que tinguis creades amb anterioritat (veure apartat següent). Això és de molta utilitat per la classificació de les teves notícies. Seguint l’exemple del diari, les categories podrien ser, per exemple: Nacional, Internacional, Política, Societat, etc.

Les etiquetes són semblants a les categories, però solen sér més específiques i no s’utilitzen com a classificació bàsica. A més, a diferència de les categories, pots escriure-les directament en aquesta pantalla, separades per comes, i no han d’haver estat creades amb anterioritat. En un article classificat en Internacional que parli sobre les eleccions presidencials dels EEUU, les etiquetes podrien ser: EEUU, eleccions, president, Clinton, Trump, …

Per acabar està la imatge destacada. Aquesta fotografia serà la que apareixi a les pàgines o categories a les que l’article hi aparegui llistat. Entra per seleccionar la imatge que il·lustrarà la teva notícia. Al punxar-hi, veuràs que t’apareix una pantalla amb dues pestanyes:

 • Biblioteca Multimèdia: Aquí podràs seleccionar fotografies que hagis afegit a la pàgina anteriorment.
 • Pujar fitxers: Aquí pots arrossegar-hi la imatge directament des del teu ordinador o prémer al botó ‘seleccionar fitxers’ i buscar-la al sistema de carpetes del teu PC per pujsar-la.

3. Categories de WordPress

El tercer apartat del menú d’Entrades és el de les categories. Si hi entres, veuràs una pantalla semblant a la del llistat d’entrades, però amb les categories de la teva pàgina. A diferència de la pantalla d’entrades, aquí pots crear-hi categories de forma fàcil i ràpida a la part esquerra de la pantalla. El formulari de creació de categories de WordPress té 4 apartats:

 • manual-uso-panel-wordpress-smartz-categorias

  Pantalla per crear, editar i eliminar categories de las entradas.

  Nom: El nom de la teva categoria. Procura que sigui fàcil d’identificar, perquè et servirà per classificar les teves notícies.

 • Slug: Aquest apartat s’emplena de forma automàtica si el deixes en blanc. Correspon amb la URL que tindrà la pàgina de la teva categoria. És a dir, la categoria de política, per defecte, tindrà el següent format:
  • http://elmeuweb.com/categoria/politica i l’slug serà politica, que correspo al nom de la categoria en minúscula i sense accents ni caràcters especials.
 • Superior: Si vols crear una subcategoria, aquí tries la categoria ‘pare’. A la captura de pantalla hi veuràs que tinc dues subcategories de la categoria Internacional.
 • Descripció: Petita explicació de la categoria. Aquest apartat no és obligatori.

4. Etiquetes de WordPress

La pantalla d’etiquetes és exactament igual que la de categories. No m’extendré perquè, com t’he explicat abans, les etiquetes pots crear-les quan escrius l’entrada. Aquesta pantalla pot ser-te d’utilitat per buscar una etiqueta i accedir a veure els articles que hi tens etiquetats.